Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

Features of nutritional status and quality of life of students of Bashkir state medical university

Abstract

It was established that 77,72 ± 1,38 % of students have normal nutritional status, 13,50 ± 2,57 % -inadequate nutritional status, and of 8,78 ± 2,70 % - redundant power status. A significant part of the diets account for bakery and confectionery products, at the same time revealed a low consumption of such basic foods as milk and dairy products, meat, fish. The energy value of the diets of the students were below the physiological norms by reducing the income of protein and carbohydrates. Students are also experiencing a shortage of virtually all vitamins and most minerals. It was established that the quality of life of students with different nutritional status differs, girls have reduced quality of life when excess nutritional status, in boys - while insufficient.

About the Authors

A. I. Lukmanova
Center of Hygiene and Epidemiology in the Republic of Bashkortostan
Russian Federation


E. A. Povargo
Bashkir State Medical University of the Ministry of Health of Russia
Russian Federation


T. R. Zul’Karnaev
Bashkir State Medical University of the Ministry of Health of Russia
Russian Federation


A. A. Kazak
Center of Hygiene and Epidemiology in the Republic of Bashkortostan
Russian Federation


References

1. Агаджанян Н.А., Радыш И. В. Качество и образ жизни студенческой молодежи // Экология человека. 2009. № 5. С. 3-8.

2. Вильмс Е.А., Турчанинова М.С., Шупина М.И. и др. Гигиеническая оценка липидного компонента в структуре питания студенческой молодежи // Гигиена и санитария. 2015. № 8. С. 57-60.

3. Горбач Н.А., Жарова А.В., Лисняк М.А. Перспективы использования метода оценки качества жизни в формировании здоровья студентов вузов // Здравоохранение Российской Федерации. 2007. № 2. С. 43-46.

4. Исаева И.Н., Возженникова Г.В., Горбунова В.И. и др. Питание и некоторые показатели пищевого статуса студентов // Ульяновский медико-биологический журнал. 2011. № 2. С. 108-112.

5. Кретова И.Г., Беляева О.В., Ширяева О.И. и др. Влияние социальных и психологических факторов на формирование здоровья студентов в период обучения в высшем учебном заведении // Гигиена и санитария. 2014. № 4. С. 85-90.

6. Новик А.А., Ионова Т.И. Руководство по исследованию качества жизни в медицине / Под ред. акад. РАМН Ю.Л. Шевченко. 2-е изд. М.: ЗАО «ОЛМА Медиа Групп», 2007. 320 с.

7. Павловская Е.В., Строкова Т.В., Сурков А.Г. и др. Характеристика пищевого статуса и основного обмена у детей различного возраста с избыточной массой тела и ожирением // Вопросы питания. 2014. № 4. С. 42-51.

8. Платунин А.В., Морковина Д.А., Студеникина Е.М. Гигиеническая оценка питания студентов учебных заведений медицинского профиля // Гигиена и санитария. 2015. № 9. С. 25-27.

9. Проскурякова Л.А. Гигиеническая оценка питания и здоровья студентов // Гигиена и санитария. 2008. № 3. С. 49-52.

10. Сетко И.М., Сетко А.Г., Тришина С.П. и др. Гигиеническая оценка фактического питания и алиментарного статуса студентов медицинского вуза // Здоровье населения и среда обитания. 2017. № 1 (286). С. 30-32.

11. Сорокун Т.Я., Корчина И.В. Оценка фактического питания студентов Сургутского педагогического университета // Вопросы питания. 2008. Т. 77. № 5. С. 59-62.

12. Ушаков И.Б., Соколова Н.В. Современные проблемы качества жизни студентов // Гигиена и санитария. 2007. № 2. С. 56-58.

13. Шадрин В.Н., Забылина Н.А. Качество жизни студентов медицинского университета как фактор, влияющий на качество образования // Современные научные исследования. 2012. № 9 (6). С. 23: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://ngmu.ru/cozo/mos/article/pdf.php?id=254 (дата обращения: 13.07.2018).


Review

For citations:


Lukmanova A.I., Povargo E.A., Zul’Karnaev T.R., Kazak A.A. Features of nutritional status and quality of life of students of Bashkir state medical university. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2018;(7):8-11. (In Russ.)

Views: 309


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)