Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

Health risk assessment associated with contamination by heavy metals of food products

Abstract

Hygienic assessment of chemicals' level in food products and health risk assessment of the population in Arkhangelsk region were carried out. Levels of heavy metal contamination of certain food groups do not exceed allowable hygienic standards. Non-cancer risk was high for a hormonal system (HI = 3,9), nervous (HI = 3,4) and immune (HI = 3,2) systems, skin (HI = 3,2). The priority pollutants of food products were arsenic and lead. Total cancer risk was high (CR = 1,4 х 10-3) and could be associated with fish contamination by inorganic arsenic (44,0 %).

About the Authors

A. V. Lyzhina
Northern (Arctic) Federal University named after M.V. Lomonosov
Russian Federation


T. N. Unguryanu
Office of Rospotrebnadzor in Arkhangelsk region
Russian Federation


A. V. Rodimanov
The State Regional Center for Standardization, Metrology and Testing in the Arkhangelsk Region and the Nenets Autonomous District
Russian Federation


References

1. Кислицына Л.В., Иванова И.Л., Кику П.Ф. Оценка риска вероятного воздействия тяжелых металлов в пищевых продуктах на состояние здоровья население Приморского края // Здоровье. Медицинская экология. Наука. 2015. № 4 (62). С. 78-83.

2. О безопасности пищевой продукции: ТР ТС 021/2011: [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://base.garant.ru/70106650 (дата обращения: 11.03.2018).

3. О состоянии санитарно-эпидемиологического благополучия населения в Архангельской области в 2016 году: государственный доклад. Архангельск: Управление Роспотребнадзора по Архангельской области, 2017. 150 с.

4. О состоянии санитарно-эпидемиологического благополучия населения в Российской Федерации в 2016 году: государственный доклад. М.: Федеральная служба по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека, 2017. 220 с.

5. Определение экспозиции и оценка риска воздействия химических контаминантов пищевых продуктов на население: МУ 2.3.7.2519-09. М.: Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора, 2010. 27 с.

6. Руководство по оценке риска для здоровья населения при воздействии химических веществ, загрязняющих окружающую среду. М.: Федеральный центр госсанэпиднадзора Минздрава России, 2004. 143 с.

7. Теплая Г.А. Тяжелые металлы как фактор загрязнения окружающей среды (обзор литературы) // Астраханский вестник экологического образования. 2013. № 1 (23). С. 182-192.

8. Тулина Л.М., Вяльцина Н.Е., Макарова Т.М. и др. Гигиеническая оценка содержания химических контаминантов в продуктах питания и оценка риска воздействия пищевых продуктов на здоровье населения Оренбургской области // Анализ риска здоровью. 2014. № 1. С. 49-56.

9. Феттер В.В. Оценка риска для здоровья населения химической контаминации продуктов питания и продовольственного сырья // Анализ риска здоровью. 2013. № 4. С. 54-63.

10. Чаплыгина И.А., Фомин Н.В. Гистобиохимический анализ проростков Cucumis sativus L., полученных при выращивании на почвогрунте, загрязненном тяжелыми металлами // Вестник КрасГАУ. 2013. № 5. С. 147-153.


Review

For citations:


Lyzhina A.V., Unguryanu T.N., Rodimanov A.V. Health risk assessment associated with contamination by heavy metals of food products. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2018;(7):4-7. (In Russ.)

Views: 415


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)