Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

Fipronil: chemical and analytical control of food products safety

Abstract

This work describes the development of the analytical methodology for determining fipronil and metabolite of a fipronil-sulfone residues in eggs, products egg dry food (eggs power), meat, offal of a poultry by gas chromatography with two detecting systems: electron-capture detection (GC-ECD) and mass spectrometry (GC-MS). Two approaches of sample preparation are presented: it agrees to the first -substances extract mix acetone acetonitrile, clear an aliquot of extract the adsorptive chromatography on silica gel and the florisil. The second approach includes extraction of analytes the acetonitrile containing 1% of acetic acid in the presence of MgSO4 and NaCl, cleaning with dispersive solid-phase extraction with use of mix of sorbents (C18, PSA, GCB). LOQ: 0,002-0,005 mg/kg, recovery - 82-104 %, RSD repeatability - 5,9-13,0 %.

About the Authors

A. Yu. Popova
Russian Medical Academy of Continuing Professional Education of the Ministry of Healthcare of Russia
Russian Federation


V. N. Rakitskiy
Federal Scientific Center of Hygiene named after F. Erisman of Rospotrebnadzor
Russian Federation


N. E. Fedorova
Federal Scientific Center of Hygiene named after F. Erisman of Rospotrebnadzor
Russian Federation


L. I. Lipkina
Federal Scientific Center of Hygiene named after F. Erisman of Rospotrebnadzor
Russian Federation


M. V. Lar’Kina
Federal Scientific Center of Hygiene named after F. Erisman of Rospotrebnadzor
Russian Federation


D. N. Sobolev
Federal Scientific Center of Hygiene named after F. Erisman of Rospotrebnadzor
Russian Federation


I. V. Bragina
Federal Service for Surveillance on Consumer Rights Protection and Human Wellbeing
Russian Federation


A. A. Garbuzova
Federal Center of Hygiene and Epidemiology of Rospotrebnadzor
Russian Federation


References

1. Гигиенические нормативы содержания пестицидов в объектах окружающей среды (перечень): ГН 1.2.3111 М.: Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора, 2014. 131 с.

2. Гигиенические требования к безопасности процессов испытаний, хранения, перевозки, реализации, применения, обезвреживания и утилизации пестицидов и агрохимикатов: СанПиН 1.2.2584-10 (утв. постановлением Главного государственного санитарного врача Российской Федерации от 2 марта 2010 года № 17). М.: Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора, 2010. 71 с.

3. Определение остаточных количеств фипронила и его метаболитов (MB 46513, MB 45950, MB 46136) в зеленой массе пастбищных трав методом газожидкостной хроматографии: МУК 4.1.1970-05 (утв. Главным государственным санитарным врачом Российской Федерации 21.04.2005) // Определение остаточных количеств химических веществ в объектах окружающей среды, атмосферном воздухе, воздухе рабочей зоны и сельскохозяйственной продукции: Сборник методических указаний. 196 с. М.: Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора, 2007. 9 с.

4. Определение остаточных количеств фипронила и его метаболита фипронил-сульфона в воде, почве, клубнях картофеля, зерне и соломе зерновых колосовых культур методом газожидкостной хроматографии: МУК 4.1.1400-03 (утв. Главным государственным санитарным врачом Российской Федерации 24.06.2003) // Определение остаточных количеств пестицидов в пищевых продуктах, сельскохозяйственном сырье и объектах окружающей среды: Сборник методических указаний. 56 с. Вып. 3. Ч. 4. М.: Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора, 2006. 11 с.

5. Определение остаточных количеств фипронила и его метаболита фипронил-сульфона в зеленой массе, бобах сои, зерне кукурузы, семенах подсолнечника и растительном масле методом газожидкостной хроматографии: МУК 4.1.3409-16 (утв. Главным государственным санитарным врачом Российской Федерации 29.12.2016). М.: Федеральная служба по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека, 2017. 18 с


Review

For citations:


Popova A.Yu., Rakitskiy V.N., Fedorova N.E., Lipkina L.I., Lar’Kina M.V., Sobolev D.N., Bragina I.V., Garbuzova A.A. Fipronil: chemical and analytical control of food products safety. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2018;(4):10-14. (In Russ.)

Views: 189


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)