Analysis of the regulatory framework and methodological problems of household foil testing with regard to the amount of aluminum migration into food products
Abstract
About the Authors
N. V. ZaitsevaRussian Federation
Pavel Shur
Russian Federation
M. S. Orlov
Russian Federation
S. V. Red'ko
Russian Federation
V. A. Fokin
Russian Federation
T. S. Ulanova
Russian Federation
E. V. Stenno
Russian Federation
G. A. Veikhman
Russian Federation
A. G. Agafonov
Russian Federation
I. V. Protasenko
Russian Federation
References
1. Единые санитарно-эпидемиологические и гигиенические требования к товарам, подлежащим санитарно-эпидемиологическому надзору (контролю). Глава II, раздел 16. [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://docs.cntd.ru/document/902249109 (дата обращения: 12.11.2018).
2. Кузнецов И.А., Секачев М.В. Продовольственная безопасность и алюминиевая упаковка // Молодежь и наука. 2013. № 1. c. 28.
3. Лаврик О.Л., Морозов С.В. Законодательное регулирование качества пищевых продуктов: Аналит. обзор. Новосибирск: ГПНТБ СО РАН, НИОХ, 1997. № 48. 136 с.
4. Лаврухина О.И., Амелин В.Г., Прохватилова Л.Б., Ручнова О.И. Риски загрязнения пищевых продуктов на различных стадиях их производства // Ветеринария сегодня. 2017. № 3 (22). С. 33-39.
5. Стратегия развития пищевой и перерабатывающей промышленности Российской Федерации на период до 2020 года. Утв. распоряжением Правительства Российской Федерации от 17.04.2012 № 559-р [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/70067828/ (дата обращения: 16.11.2018).
6. Commission regulation (EU) no. 10/2011 of 14 January 2011on plastic materials and articles intended to come into contact with food. Official Journal of the European Union, 2011, vol. 54, L 12/1, p. 132.
7. Department of Health & Human Services FDA U.S. Food and Drug Administration. Elemental Analysis Manual for Food and Related Products. Inductively Coupled Plasma-Atomic Emission Spectrometric Determination of Elements in Food Using Microwave Assisted Digestion. Available at: http://www.fda.gov/FoodScienceResearch/LaboratoryMethods/ucm200695.htm (accessed: 12.11.2018).
8. General standard food additives. CODEX STAN 192-1995. Available at: http://www.maff.go.jp/j/shokusan/seizo/pdf/gsfa2013-01.pdf (accessed: 20.11.2018).
9. Ghada Bassioni, Fathia S. Mohammed, Essam Al Zubaidy, Issam Kobrsi Risk Assessment of Using Aluminum Foil in Food Prepara-tion». International Journal of Electrochemical Science, 2012, рр. 4498-4509.
10. Metals and alloys used in food contact materials and articles: A practical guide for manufacturers and regulators. Quality of Medicines & Health Care of the Council of Europe (EDOM), 2013, 217 p.
Review
For citations:
Zaitseva N.V., Shur P., Orlov M.S., Red'ko S.V., Fokin V.A., Ulanova T.S., Stenno E.V., Veikhman G.A., Agafonov A.G., Protasenko I.V. Analysis of the regulatory framework and methodological problems of household foil testing with regard to the amount of aluminum migration into food products. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2019;(6):49-54. (In Russ.)