Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

Daily vitamins provision of students’ body

Abstract

The questionnaire survey method was used to study the students' vitamin provision from four faculties and three courses of the medical university. The absence of the faculty's value in the levels of vitamins' intake into the body has been established. The majority of the studied groups showed a low (compared to the norm) level of vitamins in the diet with the exception of vitamin C. Studies have shown an inverse relationship of the content of vitamins in the daily diet of students from the study course. We observed a gradual decrease in the vitamin content in the diet as the courses increase (from the 1st to the 5th). There is a statistically significant gender difference in the vitamins' levels in the diet in all studied cases. So, the girls'diet contents significantly less vitamins than boys have. The obtained data may be the basis for adjusting the organization of student nutrition.

About the Authors

Mirza Kazimov
Azerbaijan Medical University
Russian Federation


V. M. Kazimova
Azerbaijan Medical University
Russian Federation


References

1. Аношкина Н.Л. Состояние фактического питания, физического развития и частоты возникновения острых респираторных заболеваний среди лиц юношеского возраста // Вестник Тамбовского университета. 2011. Т. 16. № 2. С. 532-534.

2. Бацукова Н.Л., Борисова Т.С. Гигиеническая оценка статуса питания: Учеб.-метод. пособие. 2-е изд. Минск: БГМУ, 2010. 24 с.

3. Безручко Д.И., Замбржицкий О.Н. Витамины-антиоксиданты в питании студентов // Материалы научнопрактической конференции студентов и молодых ученых: «Инновации в медицине и фармации - 2016», 10 октября - 17 ноября, 2016. Минск: БГМУ, 2016. С. 651-655.

4. Вржесинская О.А., Бекетова Н.А., Коденцова В.М. и соавт. Витаминный статус студентов Северного государственного медицинского университета // Профилактическая медицина. 2018. № 21 (1). С. 39-43.

5. Дрожжина Н.А., Максименко Л.В., Кича Д.И. Особенности пищевого поведения студентов Российского университета дружбы народов // Вопросы питания. 2012. № 1. С. 57-62.

6. Застрожин М.С., Еремичев Р.Ю., Александров О.А. и соавт. Исследование содержания микроэлементов в рационе питания студентов РУДН // Здоровье и образование в XXI веке. 2012. Т.14. № 4. С. 489-490.

7. Ляпин В.А., Коваленко Е.В. Гигиеническая оценка фактического потребления основных питательных веществ, витаминов и минералов студентами СибГУФК // Теория и практика физической культуры. 2013. № 1. С. 41-43.

8. Мельникова М.М. Несбалансированное питание как фактор риска развития алиментарно-зависимых заболеваний // Вестник Новосибирского государственного педагогического университета. 2014. № 1 (17). С. 197-200.

9. Петрова Т.Н., Зуйкова А.А., Красноруцкая О.Н. Оценка фактического питания студентов медицинского вуза: проблемы и пути их решения // Вестник новых медицинских технологий. 2013. Т. XX. № 2. С. 72-77.

10. Семенова Н.В. Блинова Е.Г., Ляпин В.А. Влияние образа жизни студентов вузов на пищевое поведение с учетом гендерных особенностей // Профилактическая и клиническая медицина. 2014. № 2 (51). С. 54-58.

11. Скурихин И.М., Тутельян В.А. Таблицы химического состава и калорийности российских продуктов питания: Справочник. М.: ДеЛи принт, 2007. 276 с.


Review

For citations:


Kazimov M., Kazimova V.M. Daily vitamins provision of students’ body. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2019;(6):15-18. (In Russ.)

Views: 271


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)