Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

Territories ranking of Bashkortostan on the level of food products contamination

Abstract

The article presents results of many years research into the contamination of the environment with heavy metals in various regions of Bashkortostan - a region with a high concentration of industrial production, a developed agricultural complex, and peculiar climatic conditions.We studied the contamination by metals of the main types of foodstuffs for mass consumption (vegetables, meat, milk) produced in the region and making up a substantial part of public food basket of the Republic. Sanitary-hygienic, chemical-analytical and statistical research methods were used. The results of the research allowed to establish chemical elements background levels typical for animal and plant products obtained in specific natural areas with a certain environmental situation, as well as to propose a system for territories ranking by the degree of heavy metals accumulation in animal husbandry and crop production.

About the Authors

R. A. Daukaev
Ufa Research Institute of Occupational Health and Human Ecology
Russian Federation


T. K. Larionova
Ufa Research Institute of Occupational Health and Human Ecology
Russian Federation


G. R. Allayarova
Ufa Research Institute of Occupational Health and Human Ecology
Russian Federation


G. F. Adieva
Ufa Research Institute of Occupational Health and Human Ecology
Russian Federation


S. R. Afon'kina
Ufa Research Institute of Occupational Health and Human Ecology
Russian Federation


A. S. Fazlyyeva
Ufa Research Institute of Occupational Health and Human Ecology
Russian Federation


E. N. Usmanova
Ufa Research Institute of Occupational Health and Human Ecology
Russian Federation


M. V. Kurilov
Ufa Research Institute of Occupational Health and Human Ecology
Russian Federation


References

1. Багрянцева О.В., Шатров Г.Н., Хотимченко С.А. и др. Алюминий: оценка риска для здоровья потребителей при поступлении c пищевыми продуктам // Анализ риска здоровью. 2016. № 1. С. 59-68.

2. Донченко Л.В., Надыкта В.Д. Безопасность пищевой продукции. В 2 ч. Часть 1: учебник для СПО. 3-е изд., испр. и доп. М.: Издательство Юрайт, 2018. 264 с.

3. Жидкин В.И., Семушев А.М. Загрязнение пищевых продуктов нитратами, пестицидами и тяжелыми металлами // Предпринимательство. 2014. № 5. С. 190-198.

4. Каримова Л.К., Шарафисламова З.Ф., Ларионова Т.К. и др. Определение приоритетных загрязнителей пищевых продуктов, произведенных в зоне влияния горнодобывающего предприятия Республики Башкортостан // Башкирский химический журнал. 2008. Т. 15. №2 3. С. 161-162.

5. Лыжина А.В., Унгуряну Т.Н., Родиманов А.В. Риск здоровью населения при воздействии тяжелых металлов, загрязняющих продовольственное сырье и пищевые продукты // Здоровье населения и среда обитания. 2018. №2 7 (304). С. 4-7.

6. Об утверждении Стратегии повышения качества пищевой продукции в Российской Федерации до 2030 года: Распоряжние Правительства РФ от 29.06.2016 №2 1364-р // Собрание законодательства РФ. 2016. №2 28. ст. 4758.

7. Тулина Л.М., Вяльцина Н.Е., Макарова Т.М. и др. Гигиеническая оценка содержания химических контаминантов в продуктах питания и оценка риска воздействия пищевых продуктов на здоровье населения Оренбургской области // Анализ риска здоровью. 2014. №2 1. С. 49-56.

8. Тутельян В.А., Хотимченко С.А. Качество и безопасность пищевой продукции: современные аспекты / Под ред. профессора А.Ю. Поповой // Материалы Всероссийской научно-практической конференции с международным участием «Гигиена, токсикология, профпатология: традиции и современность». М., 2016. С. 242-248.

9. Феттер В.В. Оценка риска для здоровья населения химической контаминации продуктов питания и продовольственного сырья // Анализ риска здоровью. 2013. №2 4. С. 54-63.

10. Фомина С.Ф., Степанова Н.В. Неканцерогенный риск для здоровья детского населения г. Казани, обусловленный контаминацией пищевых продуктов и сырья // Анализ риска здоровью. 2017. №2 4. С. 42-48.

11. Milner J.A. Functional foods and health: a US perspective. British J. Nutrition, 2002, vol. 88, Suppl. 2, pp. 151-158.

12. Stepanova N., Valeeva E. Assessment of the nutritional status in junior school children from the city of Kazan. European Journal of Clinical Investigation, 2018, vol., Issue S1. p. 199


Review

For citations:


Daukaev R.A., Larionova T.K., Allayarova G.R., Adieva G.F., Afon'kina S.R., Fazlyyeva A.S., Usmanova E.N., Kurilov M.V. Territories ranking of Bashkortostan on the level of food products contamination. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2019;(1):24-27. (In Russ.)

Views: 244


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)