Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

The Comparative Analysis of Chemical Contamination of Food and Children's Health Indices in the Russian Federation

https://doi.org/10.35627/2219-5238/2020-322-1-13-18

Abstract

Introduction. Maintaining health of the younger generation is one of the priority activities of Rospotrebnadzor bodies and governmental policy. Environmental factors, including chemical contamination of food, play an important role in health preservation. A constant intake of contaminants, even in small concentrations, causes malfunctioning of body organs and systems. Our objective was a comparative analysis of relationship between baby food contamination and disease incidence in children. Materials and methods. We analyzed data of the Federal information Fund of Social and Hygienic Monitoring of the Russian Federation. Results. The analysis of chemical contamination of baby food established that the main food toxicants included lead, cadmium, arsenic, and mercury. The contamination data in the areas were compared with disease incidence rates in the child population. We did a comparative analysis of contamination of food products intended for children aged 0 to 14 and changes in disease incidence rates in children of the same age in the Russian Federation in 2012-2017. The highest concentrations of heavy metals were measured in fruit and vegetable products used as first baby food by most mothers. We found a relationship between toxic elements in baby food and cancer incidence rates in children aged 0 to 14 (r = 0.27; p < 0.05). Conclusion. Measures taken to reduce baby food contamination with chemicals will contribute to prevention and a decrease in disease incidence rates in children.

About the Authors

Yulia Tikhonova
Pirogov Russian National Research Medical University
Russian Federation


O. Yu. Milushkina
Pirogov Russian National Research Medical University
Russian Federation


M. V. Kalinovskaya
Federal Center for Hygiene and Epidemiology; I.M.Sechenov First Moscow State Medical University
Russian Federation


L. M. Simkalova
Centre of Hygienic Education of People; Russian Medical Academy of Continuous Professional Education MOH Russian Federation
Russian Federation


References

1. Онищенко Г.Г. Санитарно-эпидемиологическое благополучие детей и подростков: состояние и пути решения проблем. Гигиена и санитария. 2007. № 4. С. 53-59.

2. Литвинова О.С., Калиновская М.В., Филатова С.А. Гигиенические аспекты заболеваемости ожирением населения Российской Федерации (по данным ФИФ СГМ). Здоровье населения и среда обитания. 2019. № 9 (318). С. 51-55.

3. Истомин А.В., Литвинова О.С. Современные вопросы гигиенической безопасности и качества питания населения. Здоровье населения и среда обитания. 2015. № 3 (264). С. 18-22.

4. Тутельян В.А. Безопасность пищевых продуктов - ведущее направление в токсикологии // IV съезд токсикологов России. Сборник трудов. 6-8 ноября 2013 г. Москва. С. 39-41.

5. Потапов А.И., Ракитский В.Н., Новичкова Н.И. и др. Проблемы охраны здоровья детского населения России. Здравоохранение Российской Федерации. 2008. № 3. С. 3-5.

6. Фокин В.А., Зеленкин С.Е. Выбор приоритетных по критериям риска для здоровья населения химических веществ для разработки гигиенических нормативов контаминантов в пищевых продуктах. Здоровье населения и среда обитания. 2017. № 10 (295). С. 39-42.

7. Сабирова К.М., Кислицына Л.В., Кику П.Ф. Оценка риска для здоровья населения от воздействия мышьяка. Здоровье населения и среда обитания. 2017. № 9 (294). С. 47-51.

8. Тармаева И.Ю., Ефимова Н.В., Баглушкина С.Ю. и др. Контаминация пищевого сырья и пищевых продуктов в Иркутской области. Здоровье населения и среда обитания. 2017. № 10 (295). С. 43-45.

9. Шандала М.Г. Химическая безопасность: популяционный подход // IV съезд токсикологов России. Сборник трудов. Москва, 6-8 ноября 2013 г., С. 53-55.

10. Фираго А.Л., Еремейшвили А.В. Оценка содержания тяжелых металлов в пищевых продуктах, используемых в питании детей. Ярославский педагогический вестник. 2011. Т. 3. № 3. С. 55-59.

11. Тихонова Ю.Л., Бандура Ю.А., Солдатова В.С. и др. Сравнительный анализ питания детей первого года жизни в крупном городе и районном центре. Международный Форум Научного совета Российской Федерации по экологии человека и гигиене окружающей среды, посвященного 85-летию ФГБУ «НИИ экологии человека и гигиены окружающей среды им. А.Н. Сысина». Сборник трудов. Москва, 15-16 декабря 2016 г., С. 278-279.

12. Кику П.Ф., Ананьев В.Ю., Кислицына Л.В. и др. Риск воздействия на здоровье населения Приморского края химических контаминантов в продуктах питания. Экология человека. 2017. № 11. С. 18-22.

13. Лужецкий К.П. Методические подходы к управлению риском развития у детей эндокринных заболеваний, ассоциированных с воздействием внешних средовых факторов селитебных территорий. Анализ риска здоровью. 2017. № 2. С. 47-56.

14. Лужецкий К.П., Цинкер М.Ю., Вековшинина С.А. Структурно-динамический анализ эндокринной патологии на территориях Российской Федерации с различным уровнем и спектром загрязнения среды обитания. Здоровье населения и среда обитания. 2017. № 5 (290). С. 7-11.


Review

For citations:


Tikhonova Yu., Milushkina O.Yu., Kalinovskaya M.V., Simkalova L.M. The Comparative Analysis of Chemical Contamination of Food and Children's Health Indices in the Russian Federation. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2020;(1):13-18. (In Russ.) https://doi.org/10.35627/2219-5238/2020-322-1-13-18

Views: 330


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)