Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

School-aged children morbidity dynamics of alimentary-dependent diseases in Mezhdurechensk during the 2010-2016 period

Abstract

We analyzed the prevalence of alimentary-dependent diseases of the gastrointestinal tract, endocrine organs, blood and hematopoietic organs and certain disorders involving the immune mechanism, in particular anemia, obesity in schoolchildren aged 7-17 years. An increase in the number of these diseases was found in schoolchildren, associated with malnutrition and nutritional status disorders over a 6-year period. There has been a significant increase in obesity, the prevalence of which has increased over the past six years, among children 5 times. Among schoolchildren living in the city, diseases of the digestive organs associated with malnutrition account for 27.2 % of all alimentary-dependent diseases. We found that disease prevalence rates caused by the alimentary factor are influenced by the school environment factors. Formation of eating disorders in high school associated with the intensity of the educational process and training of senior schoolchildren during the school year only from the second shift create prerequisites for eating disorders and is a factor leading to an increase in the number of children with inadequate nutritional status.

About the Authors

N. V. Tapeshkina
Novokuznetsk State Institute of Postgraduate Medical Education -Branch of the Russian Medical Academy Continuous Professional Education of the Russian Ministry of Health
Russian Federation


L. V. Popkova
Kemerovo State Medical University of the Russian Ministry of Health
Russian Federation


References

1. Баранов А.А., Альбицкий В.Ю., Модестов А.А. Заболеваемость детского населения России (итоги комплексного медико-статистического исследования // Здравоохранение Российской Федерации. 2012. № 5. С. 21-26.

2. Баранов А.А., Кучма В.Р., Сухарев Л.М. Оценка здоровья детей и подростков при профилактических медицинских осмотрах: Руководство для врачей. М.: Издательский дом «Династия», 2004. 168 с.

3. Боровиков В.П. Статистика для профессионалов. Искусство анализа данных на компьютере. СПб., 2001. 650 с.

4. Клещина Ю.В., Елисеев Ю.Ю., Павлов Н.Н. Особенности формирования нарушений питания у детей // Здоровье населения и среда обитания. 2012. № 8 (233). С. 22-20.

5. Кучма В.Р., Степанова М.И., Александрова И.Э., Шумкова Т.В. и др. Новый методический подход к гигиенической оценке условий обучения и воспитания детей в образовательных организациях // Гигиена и санитария. 2014. № 4. С. 110-114.

6. Менеджмент риска: ГОСТ Р ИСО 31000-2010. Принципы и руководство. М., 2010.

7. Михалюк Н.С. Оценка фактического питания различных возрастных групп детского населения // Вопросы питания. 2004. № 4. С. 28-31.

8. Решетников О.В., Курилович С.А., Денисов М.Ю. Режим питания как фактор риска диспептической симптоматики у подростков: 2-летнее проспективное исследование // Вопросы питания. 2010. Т. 79. № 2. С. 39-42.

9. Санитарно-эпидемиологические требования к условиям и организации обучения в общеобразовательных учреждениях: СанПиН 2.4.2.2821-10. М.: Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора, 2011. 58 с.

10. Тутельян В.А., Конь И.Я. Научные основы разработки принципов питания здорового и больного ребенка // Вопросы детской диетологии. 2005. Т.3. № 3. С. 5-8.


Review

For citations:


Tapeshkina N.V., Popkova L.V. School-aged children morbidity dynamics of alimentary-dependent diseases in Mezhdurechensk during the 2010-2016 period. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2019;(1):14-17. (In Russ.)

Views: 372


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)