Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

Food quality monitoring results obtained within the implementation of the National Demography Project in the Sverdlovsk Region

https://doi.org/10.35627/2219-5238/2020-330-9-4-9

Abstract

Introduction: In accordance with the main objectives of the National Demography Project, all citizens, regardless of their social, economic and physical status, shall have access to high-quality food products sufficient to meet human physiological needs in basic nutrients and energy for health preservation and" active ageing. The objective of our study was to assess the results of pilot monitoring of food quality and availability of domestic food products contributing to elimination of macro- and micronutrient deficiencies within the framework of the National Demography Project implemented in the Sverdlovsk Region. Results: We identified problems related to planning, sampling and testing of food products including those associated with purchases, laboratory equipment, and methods of testing. According to the results of laboratory testing carried out in compliance with the developed method recommendations, 47 % of all food samples failed to meet the established quality requirements. We identified a high percentage of poor quality samples of meat, dairy, confectionery, bakery, and fish products. Conclusions: The results of our pilot project can be used to correct and develop methodologies of food sampling and testing and to regulate quality characteristics. They will contribute to enhancement of the methodological basis for monitoring of food quality and availability of local foodstuffs rich in macro- and micronutrients to the population.

About the Authors

N. G. Sheluntsova
Sverdlovsk Regional Rospotrebnadzor
Russian Federation


V. V. Timofeeva
enter for Hygiene and Epidemiology in the Sverdlovsk Region
Russian Federation


Tatyana V. Mazhaeva
Yekaterinburg Medical Research Center for Prophylaxis and Health Protection in Industrial Workers
Russian Federation


V. I. Kozubskaya
Yekaterinburg Medical Research Center for Prophylaxis and Health Protection in Industrial Workers
Russian Federation


S. V. Sinitsyna
Yekaterinburg Medical Research Center for Prophylaxis and Health Protection in Industrial Workers
Russian Federation


References

1. Левашов В.К., Шушпанова И.С., Афанасьев В.А., и др. Социально-политические аспекты здорового образа жизни российских граждан // Национальные демографические приоритеты: новые подходы, тенденции. 2019. Т. 5. № 4. С. 83-87. https://www.elibrary.ru/item.asp?id=38496033

2. Козубская В.И., Синицына С.В., Мажаева Т.В. Возможные механизмы мотивации участников оборота пищевой продукции в ее качестве и безопасности // Индустрия питания. 2019. Т. 4. № 1. С. 63-71.

3. Тутельян В.А., Никитюк Д.Б., Шарафетдинов Х.Х. Здоровое питание - основа здорового образа жизни и профилактики хронических неинфекционных заболеваний. В кн.: Здоровье молодежи: Новые вызовы и перспективы. М.: Научная книга, 2019. Т. 3. С. 203-227.

4. Разина А.О., Руненко С.Д., Ачкасов Е.Е. Проблема ожирения: современные тенденции в России и в мире // Вестник РАМН. 2016. Т. 71. № 2. С. 154-159.

5. Всемирная организация здравоохранения. Ожирение и избыточный вес. Доступно по: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight. Ссылка активна на 17 января 2020.

6. Перевалов А.Я., Лир Д.Н., Тапешкина Н.В. Гигиеническая оценка питания детей в организованных коллективах. Методические подходы // Здоровье семьи - 21 век. 2014. № 4 (4). С. 174-192.

7. Гурвич М.М. Диетология. М.: ЭКСМО, 2015. 540 с.

8. Всемирная организация здравоохранения. Питание и здоровье в Европе: новая основа для действий. Доступно по: http://www.euro.who.int/ru/publications/abstracts/food-and-health-in-europe-a-new-basis-for-action-summary. Ссылка активна на 17 января 2020.

9. Шпагина В.И., Захарова Л.М. Современные подходы к обеспечению качества и безопасности продукции российских предприятий пищевой промышленности. В сб.: Фундаментальные научные исследования: теоретические и практические аспекты: сборник материалов X Междунар. науч.-практ. конф. Кемерово, 30 мая 2019 г. Кемерово: Западно-Сибирский научный центр, 2019. С. 50-54

10. Аксенова Е.С., Минат В.Н. Методы оценки качества и проблемы управления безопасностью пищевой продукции. В сб.: Современному АПК - эффективные технологии: материалы Междунар. науч.-практ. конф. Ижевск, 11-14 декабря 2018 г. Ижевск: Ижевская государственная сельскохозяйственная академия; 2019. Т. 5. С. 8-14.

11. Кузлякина Ю.А., Юрчак З.А., Фролова М.Г. Требования торговых сетей к качеству и безопасности пищевой продукции // Мясная индустрия. 2018. № 1. С. 30-31.

12. Протасова Л.Г., Феофилактова О.В., Лукиных М.И. Система менеджмента качества и безопасности пищевой продукции в сфере производства и торговли // Вестник Южно-Уральского государственного университета. Серия: Пищевые и биотехнологии. 2017. Т. 5. № 4. С. 73-81.

13. Неделько А.Ю., Третьяк О.А. Ориентация потребителя на здоровое питание: обзор литературы и разработка модели согласования интересов участников рынка // Российский журнал менеджмента. 2019. Т. 17. № 2. С. 203-232.

14. Аксенова Е.С., Минат В.Н. Менеджмент качества и безопасности пищевой продукции: методы оценки и проблемы управления. В сб.: Перспективные технологии в области производства, хранения и переработки продукции растениеводства: сборник материалов VIII-й Междунар. дистанционной науч.-практ. конф. Краснодар: Северо-Кавказский федеральный научный центр садоводства, виноградарства и виноделия; 2018. С. 122.

15. Gallus S., Lugo A., Murisic B., et al. Overweight and obesity in 16 European countries. Eur J Nutr. 2015; 54(5):679-689. DOI: https://doi.org/10.1007/s00394-014-0746-4


Review

For citations:


Sheluntsova N.G., Timofeeva V.V., Mazhaeva T.V., Kozubskaya V.I., Sinitsyna S.V. Food quality monitoring results obtained within the implementation of the National Demography Project in the Sverdlovsk Region. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2020;(9):4-9. (In Russ.) https://doi.org/10.35627/2219-5238/2020-330-9-4-9

Views: 390


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)