Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

Hygienic assessment of organization of school meals in Smolensk

https://doi.org/10.35627/2219-5238/2020-329-8-15-19

Abstract

Background: Organization of school meals remains one of the important elements of preserving health of schoolchildren. The influence of the alimentary factor is most pronounced in the “sensitive periods” of childhood, one of which is primary school age. Our objective was to do hygienic assessment of nutrition of primary school children in the city of Smolensk and compliance of school diets with the principles of rational and adequate nutrition. Materials and methods: The object of the study included ten educational institutions representing all districts of Smolensk and contractors providing services for organization of school meals. The hygienic assessment of organization of school meals and actual nutrition of primary school children (grades 1-4, 7-11 years of age) was based on valid sanitary regulations. School breakfast and lunch were evaluated from a hygienic point of view. Results: We established that the school diets of younger schoolchildren in urban educational institutions were deficient in nutritional composition and caloric content, irrational and insufficiently balanced. School meals were characterized by a 1.5-1.6 times lower caloric content compared to the dietary reference intake due to a reduced content of proteins, fats, and carbohydrates. The contents of microelements and vitamins were on the average by 10-67% and 15-69% lower than the recommended norms of physiological requirements of schoolchildren of this age group. The lack of fresh fruit and milk in school meals was another unfavorable factor in nutrition of schoolchildren. Conclusion: Our results dictate the need to optimize the diets of schoolchildren and to strengthen production control and sanitary and epidemiologic surveillance of compliance with hygienic requirements for catering in urban educational institutions.

About the Authors

Ekaterina A. Tsukareva
Smolensk State Medical University of the Russian Ministry of Health
Russian Federation


A. V. Avchinnikov
Smolensk State Medical University of the Russian Ministry of Health
Russian Federation


L. M. Sidorenkova
Rospotrebnadzor Office in the Smolensk Region
Russian Federation


S. O. Avchinnikova
Smolensk State University
Russian Federation


Y. P. Korykina
Smolensk State Medical University of the Russian Ministry of Health
Russian Federation


References

1. Есауленко И.Э., Настаушева Т.Л., Жданова О.А. и др. Регулярное питание в школе как фактор физического развития детей и подростков: результаты когортного исследования // Вопросы современной педиатрии. 2016. Т. 15. № 4. С. 364-370.

2. Конь И.Я., Сафронова А.И., Щеплягина Л.А. и др. Костная прочность у московских детей школьного возраста: возможное влияние алиментарных факторов // Педиатрия. Журнал им. Г.Н. Сперанского. 2015. Т. 94. № 4. С. 135-140.

3. Мартинчик А.Н., Батурин А.К., Кешабянц Э.Э. и др. Анализ фактического питания детей и подростков России в возрасте от 3 до 19 лет // Вопросы питания. 2017. Т. 86. № 4. С. 50-60.

4. Дьячкова М.Г., Заросликова Л.А., Мордовский Э.А. Питание подростков как фактор здоровьесберегающего поведения // Экология человека. 2013. № 8. С. 32-37.

5. Порецкова Г.Ю., Печкуров Д.В. Формирование культуры питания и культуры здорового образа жизни как один из аспектов медицинского обеспечения детей школьного возраста // Ульяновский медико-биологический журнал. 2016. № 3. С. 112-119.

6. Горелова Ж.Ю., Филиппова С.П., Соловьева Ю.В. и др. Роль семьи и школы в формировании пищевого поведения учащихся Москвы и Алтайского края // Профилактическая медицина. 2018. Т. 21. № 6. С. 63-67.

7. Мартинчик А.Н., Кешабянц Э.Э. Анализ факторов риска алиментарно-зависимых заболеваний у детей 3-19 лет // Вопросы питания. 2018. Т. 87. № S5. С. 142-143.

8. Рапопорт И.К., Сухарева Л.М. Особенности формирования нарушений системы пищеварения и обмена веществ у московских учащихся в процессе обучения в школе // Здоровье населения и среда обитания. 2018. № 8 (305). С. 11-16.

9. Тутельян В.А., Батурин А.К., Конь И.Я., и др. Распространенность ожирения и избыточной массы тела среди детского населения РФ: мультицентровое исследование // Педиатрия. Журнал им. Г.Н. Сперанского. 2014. Т. 93. № 5. C. 28-31.

10. Цукарева Е.А., Авчинников А.В., Алимова И.Л. и др. Гигиеническая оценка распространенности избыточной массы тела и ожирения у младших школьников г. Смоленска // Вестник Смоленской государственной медицинской академии. 2018. Т. 17, № 2. С. 41-46.

11. Куприенко Н.Б., Смирнова Н.Н. Распространенность избыточной массы тела и ожирения у детей школьного возраста Санкт-Петербурга // Профилактическая и клиническая медицина. 2018. № 2 (67). С. 23-30.

12. Гаврюшин М.Ю., Сазонова О.В., Бородина Л.М. Зависимость нарушения физического развития детей от полноценности школьного питания // Вопросы детской диетологии. 2016. Т. 14. № 6. С. 13-17.

13. Кучма В.Р., Горелова Ж.Ю., Иваненко А.В. и др. Гигиеническое обоснование и разработка рационов питания школьников // Здоровье семьи - 21 век. 2018. № 2 (2). С. 32-59.

14. Горелова Ж.Ю. Современные отечественные и зарубежные исследования о здоровом питании детей и подростков // Здоровье семьи - 21 век. 2018. № 1 (1). С. 25-41.

15. Есауленко И.Э., Настаушева Т.Л., Жданова О.А. и др. Характеристика физического развития и режима питания школьников Воронежа // Вопросы питания. 2017. Т. 86. № 4. С. 85-92.

16. Тапешкина Н.В., Почуева Л.П., Власова О.П. Организация питания школьников: проблемы и пути решения // Фундаментальная и клиническая медицина. 2019. Т. 4. № 2. С. 120-128.

17. Цукарева Е.А., Авчинников А.В., Алимова И.Л. Оценка физического развития и режима питания детей младшего школьного возраста, проживающих в Смоленске // Вопросы питания. 2019. Т. 88. № 4. С. 34-40.

18. Александров А.А., Котова М.Б., Звездина И.В. и др. Особенности питания, поведения и знания о здоровом образе жизни школьников г. Мурманска // Педиатрия. Журнал им. Г.Н. Сперанского. 2014. Т. 93. № 6. С. 176-181.

19. Самарская, Н.А., Якубова И.Ш. Состояние фактического питания детей в общеобразовательных организациях Южно-Сахалинска и способы его оптимизации // Профилактическая и клиническая медицина. 2018. № 1 (66). С. 17-22.

20. Egan C.A., Webster C.A., Beets M.W., et al. Sedentary time and behavior during school: a systematic review and metaanalysis. Am J Health Educ. 2019; 50(5):283-290. DOI: https://doi.org/10.1080/19325037.2019.1642814

21. Roberto C.A., Swinburn B., Hawkes C., et al. Patchy progress on obesity prevention: emerging examples, entrenched barriers, and new thinking. Lancet. 2015; 385(9985):2400-2409. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(14)61744-X

22. Lobstein T., Jackson-Leach R., Moodie M.L., et al. Child and adolescent obesity: part of a bigger picture. Lancet. 2015; 385:2510-2520.

23. World Health Organization. Obesity and overweight [Electronic resource] / Newsroom: Fact sheet. Updated April 2020. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/ detail/obesity-and-overweight

24. Mak T.N., Prynne C.J., Cole D., et al. Assessing eating context and fruit and vegetable œnsumption in children: new methods using food diaries in the UK National Diet and Nutrition Survey Rolling Programme. Int J Behav Nutr Phys Act. 2012; (9):126. DOI: https://doi.org/10.1186/1479-5868-9-126

25. Millimet D., Tchernis R, Husain M. School nutrition programs and the incidence of childhood obesity. J Hum Resour. 2010; 45(3):640-654. DOI: https://doi.org/10.3368/jhr.45.3.640


Review

For citations:


Tsukareva E.A., Avchinnikov A.V., Sidorenkova L.M., Avchinnikova S.O., Korykina Y.P. Hygienic assessment of organization of school meals in Smolensk. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2020;(8):15-19. (In Russ.) https://doi.org/10.35627/2219-5238/2020-329-8-15-19

Views: 344


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)