Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

Assessment of The Actual Nutrition of High School Pupils

https://doi.org/10.35627/2219-5238/2020-325-4-24-29

Abstract

Introduction: Balanced diet is one of the principal factors of maintaining health; thus, actual nutrition monitoring is an important stage of disease prevention. The objective of the study W8s to аssess the diet, macronutrient and micronutrient composition, and caloric balance of food. Materials and methods: Actual nutrition was studied in the autumn and winter periods by analyzing meal frequency among the high school pupils (Grades 10-11; the average age: 15.9±0.7 years). Results: The eating frequency of the schoolchildren ranged 2 to 6 without any marked differences between sexes. The analysis of distribution of the daily diet energy value showed that the majority of pupils received the maximum of food calories in the evening. Evaluation of the macronutrient composition of food demonstrated high protein and fat consumption accompanied by low consumption of complex carbohydrates in both sex groups against the background of the sufficient energy value of the diet. The contents of simple carbohydrates in the diet of both boys and girls were twice as much as the permissible values. The imbalanced diet led to changes in the micronutrient status of the schoolchildren with a more pronounced deficit of calcium, magnesium, phosphorus and iron in girls. The deficit of vitamins B1, PP, and A was observed in all pupils. Undernutrition was more common in the young men while overnutrition prevailed among the girls. The risk group included 22.4% of the pupils with extreme values of the body mass index indicating pronounced changes in nutritional status. Normal BMI values were observed only in 40% of boys and in 38.3% of girls. Conclusions: We established that nutrition of the high school pupils was imbalanced and required correction.

About the Authors

N. N. Tyatenkova
Yaroslavl State University named after P.G. Demidov
Russian Federation


O. S. Aminova
Yаroslavl Stаte Medkal University
Russian Federation


References

1. Кучма В.Р., Чернигов В.В., Горелова Ж.Ю. О концепции программы «Школьное здоровое питание» // Вестник СПбГМА им. И.И. Мечникова. 2007. № 2. С. 91-99.

2. Вагайцева Е.А., Строкольская Т.А. Влияние питания школьников и студентов Кемеровской области на состояние их здоровья // Техника и технология пищевых производств. 2013. № 1 (28). С. 107-111.

3. Сорокина А.В., Гигуз Т.Л., Поляков А.Я. и др. Гигиеническая оценка фактического питания детей школьного возраста как фактора риска формирования морфофункциональных отклонений // Здоровье населения и среда обитания. 2017. № 1 (286). С. 27-29.

4. Бермагамбетова С.К., Каримов Т.К., Зиналиева А.Н. и др. Анализ состояния питания школьников города Актобе // Медицинский журнал Западного Казахстана. 2016. № 2 (50). С. 76-78.

5. Истомин А.В., Литвинова О.С. Современные вопросы гигиенической безопасности и качества питания населения // Здоровье населения и среда обитания. 2015. № 3 (264). С. 18-22.

6. Кожахметова А.Н. Современное состояние проблемы рационализации питания школьников // Проблемы, перспективы и направления инновационного развития науки: сборник статей международной научно-практической конференции: Уфа, 01 октября 2016 г. Уфа: ООО «Аэтерна», 2016. Т. 2. С. 207-210.

7. Горелова Ж.Ю. О состоянии питания школьников // Вопросы детской диетологии. 2003. T. 1. № 3. С. 60-63.

8. Бортновский В.Н., Козловский А.А., Козловский Ал.Ал. Гигиеническая оценка питания городских и сельских школьников, проживающих в Гомельской области // Проблемы здоровья и экологии. 2016. № 2 (48). С. 82-85.

9. Аминова О.С., Тятенкова Н.Н., Уварова Ю.Е. Питание молодежи как фактор самосохранительного поведения. В кн.: Здоровье молодежи: новые вызовы и перспективы. М.: Издательство «Научная книга», 2019. Т. 5. С. 205-218.

10. Бабкин Ю.А. Инсулин и здоровье: Инсулинопонижающий метод. Иерусалим: ЛИРА, 2010. 46 с.

11. Тапешкина Н.В., Попкова Л.В. Динамика распространенности алиментарно-зависимых болезней у детей школьного возраста г. Междуреченска за период 2010-2016 гг. // Здоровье населения и среда обитания. 2019. № 1 (310). С. 14-17.

12. Тапешкина Н.В. Характеристика состояния здоровья детей и подростков в связи с фактором «Питание». В кн.: здоровье молодежи: новые вызовы и перспективы. М.: Научная книга, 2019. Т. 5. С. 184-204.

13. Медведь Л.М., Ляхович А.В., Маркова А.И. и др. Пищевое поведение современных школьников - основной фактор формирования здорового образа жизни // Вопросы питания. 2014. T. 83. № S3. С. 78.

14. Ковальчук В.К., Ямилова О.Ю., Саенко А.Г. и др. Территориальный анализ фактического питания подростков в Приморском крае // Тихоокеанский медицинский журнал. 2016. № 4 (б6). С. 40-45.

15. Федосеенко М.В., Шиляев Р.Р., Громова О.А. и др. Значение и роль микроэлементов в физиологии и патологии человека: учебное пособие для студентов медицинских вузов. Иваново: ГОУ ВПО ИвГМА Минздрава РФ, 2004. 123 с.

16. Зулькарнаева А.Т., Поварго Е.А., Зулькарнаев Т.Р., и др. Оценка фактического питания школьников г. Уфы // Современные проблемы науки и образования. 2012. № 4. С. 40.

17. Козубенко О.В., Турчанинова М.С. Аспекты гигиенической оценки пищевого статуса подростков // Национальные приоритеты России. 2017. № 4 (26). С. 203-205.

18. Тажибаев Ш.С., Ергалиева А.А., Долматова О.В. Знания и пути получения информации о здоровом питании у населения Казахстана // Вестник академии наук Молдовы. 2013. № 5 (41). С. 142-144.

19. Дьячкова М.Г., Заросликова Л.А., Мордовский Э.А. Питание подростков как фактор здоровьесберегающего поведения // Экология человека. 2013. № 8. С. 32-37.

20. Basu S., McKee M., Galea G., et al. Relationship of soft drink consumption to global overweight, obesity, and diabetes: a cross-national analysis of 75 countries. Am J Public Health. 2013; 103(11):2071-7. DOI: https://doi. org/10.2105/AJPH.2012.300974

21. Greenwood D.C., Threapleton D.E., Evans C.E., et al. Association between sugar-sweetened and artificially sweetened soft drinks and type 2 diabetes: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Br J Nutr. 2014; 112(5):725-34. DOI: https://doi.org/10.1017/ S0007114514001329

22. Malik V.S., Popkin B.M., Bray G.A., et al. Sugar-sweetened beverages, obesity, type 2 diabetes mellitus, and cardiovascular disease risk. Circulation. 2010; 121(11):1356-64. DOI: https:// doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.109.876185

23. Kurokawa N., Satoh H. Recent trends of body mass index distribution among school children in Sendai, Japan: Decrease of the prevalence of overweight and obesity, 2003-2009. Obes Res Clin Pract. 2011; 5(1):e1-e78. DOI: https://doi. org/10.1016/j.orcp.2010.11.002

24. Weed D.L., Althuis M.D., Mink P.J. Quality of reviews on sugar-sweetened beverages and health outcomes: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2011; 94(5):1340-1347.


Review

For citations:


Tyatenkova N.N., Aminova O.S. Assessment of The Actual Nutrition of High School Pupils. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2020;(4):24-29. (In Russ.) https://doi.org/10.35627/2219-5238/2020-325-4-24-29

Views: 600


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)