Результаты скрининговой оценки пищевой ценности и содержания аминокислот в рационах питания рабочих
https://doi.org/10.35627/2219-5238/2019-318-9-40-43
Аннотация
Об авторах
Татьяна Васильевна МажаеваРоссия
С. Э. Дубенко
Россия
Список литературы
1. Кудряшева А.А., Преснякова О.П. Медико-биологические особенности натуральных пищевых аминокислот // Пищевая промышленность. 2014. № 3. С. 68-73.
2. Нечаев А.П., Траубенберг С.Е, Кочеткова А.А. и др. Пищевая химия / Издание 2-е, перераб. и испр. СПб.: ГИОРД, 2001.
3. Пилат Т.Л., Кузьмина Л.П., Измерова Н.И. Детоксикационное питание. ГЭОТАР-Медиа, 2012. 688 с.
4. Скурихин И.М., Волгарев М.Н. Химический состав пищевых продуктов. Рипол Классик, 1987.
5. Скурихин И.М., Тутельян В.А. Химический состав российских продуктов питания: Cправочник. М.: ДеЛи принт, 2002. 236 с.
6. Jozefczak M. et al. Glutathione is a key player in metal-induced oxidative stress defenses. International journal of molecular sciences, 2012, vol. 13, no. 3, pp. 3145-3175.
7. King J.C., Garza C. Harmonization of nutrient intake values. Food and nutrition bulletin, 2007, no. 28 (1), suppl. 1, pp. 3-12.
8. Klein A.V., Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Journal of human nutrition and dietetics, 2015, vol. 28, no. 6, pp. 675-686.
9. Seth C.S. et al. Phytoextraction of toxic metals: a central role for glutathione. Plant, cell & environment, 2012, vol. 35, no. 2, pp. 334-346.
10. Sha’bani Najmeh et al. Survey of the detoxification effect of green tea extract on the reproductive system in rats exposed to lead acetate. Advanced biomedical research, 2015, vol. 4. 155. DOI 10.4103/2277-9175.161582
11. Sharma S.S., Dietz K.J. The significance of amino acids and amino acid-derived molecules in plant responses and adaptation to heavy metal stress. Journal of experimental botany, 2006, vol. 57, no. 4, pp. 711-726.
12. Sobrino-Plata J. et al. Glutathione is a key antioxidant metabolite to cope with mercury and cadmium stress. Plant and soil, 2014, vol. 377, no. 1-2, pp. 369-381.
13. Zhai Q., Narbad A., Chen W. Dietary strategies for the treatment of cadmium and lead toxicity. Nutrients, 2015, vol. 7, no. 1, pp. 552-571.
Рецензия
Для цитирования:
Мажаева Т.В., Дубенко С.Э. Результаты скрининговой оценки пищевой ценности и содержания аминокислот в рационах питания рабочих. Здоровье населения и среда обитания – ЗНиСО. 2019;(9):40-43. https://doi.org/10.35627/2219-5238/2019-318-9-40-43
For citation:
Mazhaeva T.V., Dubenko S.E. Results of screening assessment of nutritional value and amino acids content in the industrial workers diet. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2019;(9):40-43. (In Russ.) https://doi.org/10.35627/2219-5238/2019-318-9-40-43