Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

Assessment of the relevance of requirements of the current sanitary legislation for food retailing

https://doi.org/10.35627/2219-5238/2020-330-9-32-37

Abstract

Introduction: In order to assess the relevance of sanitary regulations in relation to food retailing we analyzed data on inspections of 12,001 enterprises and expert actions taken by the Sverdlovsk Regional Rospotrebnadzor Office and the Center for Hygiene and Epidemiology in the Sverdlovsk Region in 2016-2018. Results: We found a low proportion of violations of the requirements of sanitary regulations SP 2.3.6.1066-01, Sanitary and epidemiological requirements for trade organizations and the turnover of food raw materials and food products in them, ranging from 5.9 % to 6.3 % and its significant difference in some cases ranging from 0 % to 36 %. During inspection, compliance with 42 out of 131 paragraphs (32.6 %) was not checked or violations were not detected due to the impossibility to exercise control, recommendatory nature of some clauses, the failure to comply with which cannot be considered a violation, or irrelevance of certain items, the requirements of which are outdated. The proportion of prevalent violations related to the requirements for equipment, packaging facilities, storage and sale of food products was quite high and amounted to 27.9 % in 2016, 25.1 % in 2017, and 23.1 % in 2018, thus posing the risk of nonconforming products. Laboratory testing of samples taken within supervisory activities demonstrated noncompliance with chemical, microbiological, and parasitological requirements for food, the rates of which decreased in 2016-2018 with a simultaneous increase by 2.5 % in terms of counterfeiting. Respondents (33.3 %) from 481 surveyed food retailers proposed a long list of amendments to sanitary regulations to ensure safety of food products sold. We conclude that the current sanitary regulations need to be updated, especially in terms of management and control measures, taking into account risk-based surveillance and food quality and safety management systems.

About the Authors

Svetlana V. Sinitsyna
Yekaterinburg Medical Research Center for Prophylaxis and Health Protection in Industrial Workers
Russian Federation


V. I. Kozubskaya
Yekaterinburg Medical Research Center for Prophylaxis and Health Protection in Industrial Workers
Russian Federation


T. V. Mazhaeva
Yekaterinburg Medical Research Center for Prophylaxis and Health Protection in Industrial Workers
Russian Federation


N. G. Sheluntsova
Sverdlovsk Regional Rospotrebnadzor Office
Russian Federation


References

1. Кордзая Н.Р., Егоров Б.В. Регулирование качества и безопасности пищевой продукции как показатель ее конкурентоспособности. В сб.: Проблемы и вызовы экономики региона в условиях глобализации: V Национальная научно-практическая конференция, 12 декабря 2019 г., Молдова, г. Комрат. Centrografic. 2019. Т. 2. С. 18-22.

2. Власов В.А., Ширяев К.Н. Отдельные аспекты обеспечения продовольственной безопасности в Российской Федерации, Красноярском крае и Свердловской области // Эпоха науки. 2019. № 17. C. 3-7.

3. Митрохин О.В. Взаимодействие государственных и негосударственных организаций при осуществлении услуг контроля за санитарно-эпидемиологической безопасностью // Вопросы государственного и муниципального управления. 2019. № 4. С. 113-132.

4. Иванова С.В. Международное предпринимательство и продовольственная безопасность России. В сб. Россия: тенденции и перспективы развития: XIX Национальная научная конференция с международным участием. Москва, 2020. С. 283-285.

5. Тутельян В.А., Жилинская Н.В., Саркисян В.А. и др. Анализ нормативно-методической базы в сфере специализированной пищевой продукции в Российской Федерации // Вопросы питания. 2017. Т. 86. № 6. С. 29-35.

6. Онищенко Г.Г. Итоги и перспективы обеспечения санитарно-эпидемиологического благополучия населения Российской Федерации // Радиационная гигиена. 2017. Т. 1. № 1. С. 4-20.

7. Мажаева Т.В., Козубская В.И., Синицына С.В. Актуальные вопросы внедрения принципов анализа рисков и критических контрольных точек на предприятиях общественного питания // Гигиена и санитария. 2017. Т. 96. № 12. С. 1151-1154.

8. Козубская В.И., Синицына С.В., Мажаева Т.В. Возможные механизмы мотивации участников оборота пищевой продукции в ее качестве и безопасности // Индустрия питания. 2019. Т. 4. № 1. С. 63-71.

9. Царегородцева С., Трофимова Л.И. Применение инновационных технологий в торговле // Управленец. 2015. № 1 (53). С. 74-78.

10. Солдатова А.С., Гладийчук Д.О., Савицкий А.А. Об основных нововведениях в организации услуг розничной торговли. В сб.: Проблемы и перспективы в международном трансфере инновационных технологий: сборник статей Всероссийской научно-практической конференции. Самара: Омега Сайнс, 2019. С. 68-70

11. Данилова М.А. Возможности и вызовы технологий четвертой промышленной революции для развития розничной торговли // Вестник Саратовского государственного социально-экономического университета. 2019. № 2 (76). С. 21-25.

12. Шнрохина С.В., Гороховицкая Т.Н. Инновации в сфере общественного питания, как фактор стратегического управления // Вестник евразийской науки (интернет-журнал «НАУКОВЕДЕНИЕ»). 2017. Т. 9. № 3 С. 1-17.

13. Красюк И.А., Бахарев В.В., Медведева Ю.Ю. Инновационные решения в розничной торговле // Инновационная экономика: перспективы развития и совершенствования. 2017. № 3 (21). С. 32-38.

14. Лукманова Р.Р. Инновации в деятельности организации сферы розничной торговли. В сб.: Фундаментальные и прикладные научные исследования: актуальные вопросы, достижения и инновации: сборник статей XXII Международной научно-практической конференции. Пенза: Наука и просвещение, 2019. С. 136-138.

15. Смертина Е.С., Турунова Е.В. Анализ состояния проблемы безопасности продуктов питания для оценки требований к качеству на примере майонезной продукции // Международный научно-исследовательский журнал. 2016. № 4-2 (46). С. 183-185.

16. Шалыгин С.П., Алехина Е.А. Влияние условий и сроков хранения на качество пищевых продуктов (хлеба, молока, мяса) // Сибирский торгово-экономический журнал. 2007. № 5. С. 96-101.

17. Костыря О.В., Корнеева О.С. О перспективах применения дигидрокверцетина при производстве продуктов с пролонгированным сроком годности // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2015. № 4 (66). С. 165-170.

18. Тарасова Л.И., Тагиева Т.Г., Завадская И.М. Пищевые волокна-влияние на окислительную устойчивость майонезной продукции // Вестник Всероссийского научно-исследовательского института жиров. 2017. № 1-2. С. 39-42.

19. Донскова Л.А., Зуева О.Н. Сравнительный анализ требований к качеству продовольственных товаров в отечественной и зарубежной практике. В сб.: Инновационные технологии в пищевой промышленности и общественном питании: материалы VI Международной научно-практической конференции. Екатеринбург: Уральский государственный экономический университет, 2019. С. 36-40.

20. Кириллова Н.В., Кудинова О.В. О мерах предотвращения и распространения контрафакции и фальсификации на продовольственном рынке. В сб.: Качество и безопасность товаров: от производства до потребления: материалы Международной научно-практической конференции, посвященной 60-летию возрождения кафедры товароведения и экспертизы товаров. Мытищи: Российский университет кооперации, 2019. С. 223-228.

21. Арнаутов О.В., Багрянцева О.В., Бессонов В.В. О необходимости совершенствования системы предупреждения фальсификации пищевых продуктов в Евразийском Экономическом союзе // Вопросы питания. 2016. Т. 85. № 2. С. 104-115

22. Петров А.Н., Ханферьян Р.А., Галстян А.Г. Актуальные аспекты противодействия фальсификации пищевых продуктов // Вопросы питания. 2016. Т. 85. № 5. С. 86-92.

23. Fukuda K. Food safety in a globalized world. Bull World Health Organ. 2015; 93(4):212. DOI: https://doi.org/10.2471/BLT.15.154831

24. Fung F., Wang HS, Menon S. Food safety in the 21st century. Biomed J. 2018; 41(2):88-95. DOI: https://doi.org/10.1016/j.bj.2018.03.003

25. Manning L., Luning P.A., Wallace C.A. The evolution and cultural framing of food safety management systems-Where from and where next? Compr Rev Food Sci F. 2019; 18(6):1770-1792. DOI: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12484

26. Kotsanopoulos K.V., Arvanitoyannis I.S. The role of auditing, food safety, and food quality standards in the food industry: A review. Compr Rev Food Sci F. 2017; 16:760-775. DOI: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12293

27. Nyarugwe S.P., Linnemann A., Hofstede G.J., et al. Determinants for conducting food safety culture research. Trends Food Sci Tech. 2016; 56:77-87. DOI: https://doi.org/10.1016/j. tifs.2016.07.015.


Review

For citations:


Sinitsyna S.V., Kozubskaya V.I., Mazhaeva T.V., Sheluntsova N.G. Assessment of the relevance of requirements of the current sanitary legislation for food retailing. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2020;(9):32-37. (In Russ.) https://doi.org/10.35627/2219-5238/2020-330-9-32-37

Views: 284


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)