Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

Obesity-associated morbidity analysis in the population of the Russian Federation (according to the Social-Hygienic Monitoring data of Federal Information Fund)

https://doi.org/10.35627/2219-5238/2019-318-9-51-55

Abstract

We analyzed the data of the Federal Information Fund for Social and Hygienic Monitoring on the obesity-associated morbidity of the population of the Russian Federation during the 2013-2017 period(children, adolescents, adults).Data assessment was carried out by the Federal Hygienic and Epidemiological Center of Rospotrebnadzor. About 40 subjects of the Russian Federation are included into the «risk areas» due to obesity-associated morbidity. An increase in the obesity-associated morbidity in adolescents by 1.3 times was noted, an increase in this indicator is predicted in this age category of the population, and the obesity-associated morbidity among children including aged 0 to 14 years with the first-ever diagnosis decreased by 2% in 2017. The implementation of the main directions of the national project «Demography» will allow us to determine the list of basic indicators for determining the dependence of the influence of adverse factors on the development of alimentary-dependent diseases, as well as form analytical and information panels of the Federal Information Fund for Social and Hygienic Monitoring on this issue.

About the Authors

O. S. Litvinova
Federal Hygienic and Epidemiological Center of Rospotrebnadzor; Russian Medical Academy of Postgraduate Education
Russian Federation


M. V. Kalinovskaya
Federal Hygienic and Epidemiological Center of Rospotrebnadzor
Russian Federation


S. A. Filatova
Federal Hygienic and Epidemiological Center of Rospotrebnadzor
Russian Federation


References

1. Богданов А.Р., Дербенева С.А., Погожева А.В., Сенцова Т.Б. Оценка эффективности диетотерапии у пациентов с различной степенью ожирения //Вопросы питания. 2014. Т. 83. № 6. С. 32-40

2. Витебская А.В., Пятницкая К.В. Ожирение и его осложнения в педиатрической практике // Сеченовский вестник. 2016. № 2 (24). С. 4-7

3. Евдокимов А.В., Рахманов Р.С., Груздева А.Е., Филиппова О.Н. К вопросу о профилактике заболеваний населения, связанных с ожирением // Здоровье населения и среда обитания. 2014. № 11 (260). С. 17-20.

4. Информационный бюллетень ВОЗ [электронный ресурс]. Р ежим доступа :http://www.who.int/dietphysicalactivity/ childhood/ru/ (дата обращения: 06.09.2019).

5. Информационный бюллетень ВОЗ [электронный ресурс]. Режим доступа: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/ detail/obesity-and-overweight (дата обращения: 30.08.2019).

6. Истомин А.В., Литвинова О.С. Современные вопросы гигиенической безопасности и качества питания населения // Здоровье населения и среда обитания. 2015. № 3 (264). С. 18-22.

7. Лапик И.А., Гаппарова К.М., Чехонина Ю.Г., Сорокина Е. Ю., Бородина С.В. Современные тенденции развития нутригеномики ожирения // Вопросы питания. 2016. Т. 85. № 6. С. 6-13.

8. Литвинова О.С. Структура питания населения Российской Федерации. Гигиеническая оценка // Здоровье населения и среда обитания. 2016. № 5 (278). С. 11-14.

9. Мартинчик А.Н., Батурин А.К., Кешабянц Э.Э., Пескова Е.В. Гендерные и возрастные особенности и тенденции распространения ожирения среди взрослого населения России в 1994-2012 гг. // Вопросы питания. 2015. Т. 84. № 3. С. 57-50.

10. О национальных целях и стратегических задачах развития Российской Федерации на период до 2024 года: Указ Президента Российской Федерации от 07.05.2018 № 204 [электронный ресурс]. Режим доступа: https://base.garant. ru/71937200/ (дата обращения 02.09.2019).

11. Определение приоритетных направлений работы в области популяционной профилактики детского ожирения, ВОЗ [электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.who.int/ dietphysicalactivity/childhood/tools/ru/. (дата обращения: 02.09.2019).

12. План действий в области пищевых продуктов и питания для европейского региона ВОЗ на 2015-2020 гг., Копенгаген: Европейское региональное бюро ВОЗ, 2014. [электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.euro.who. int/ru/about-us/governance/regional-committee-for-europe/ past-sessions/64th-session/documentation/working-documents/ eurrc6414-european-food-and-nutrition-action-plan-20152020. (дата обращения : 03.09.2019).

13. Погожева А.В., Сорокина Е.Ю., Батурин А.К. и др. Роль консультативно-диагностических центров «Здоровое питание» в диагностике и алиментарной профилактике неинфекционных заболеваний // Вопросы питания. 2014. Т. 83. № 6. С. 52-57.

14. Тутельян В.А., Разумов А.Н., Вялков А.И. и др. Научные основы здорового питания. М.: Издательский дом «Панорама», 2010. 816 с


Review

For citations:


Litvinova O.S., Kalinovskaya M.V., Filatova S.A. Obesity-associated morbidity analysis in the population of the Russian Federation (according to the Social-Hygienic Monitoring data of Federal Information Fund). Public Health and Life Environment – PH&LE. 2019;(9):51-55. (In Russ.) https://doi.org/10.35627/2219-5238/2019-318-9-51-55

Views: 388


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)