Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

Hygienic assessment of risks to health of the working-age population due to nutrition

https://doi.org/10.35627/2219-5238/2019-318-9-33-39

Abstract

A complex assessment of nutrition-related health risks of the working-age population of the Samara region with application of the questionnaire method is carried out. Actual nutrition was studied by a method of 24-hour reproduction of a diet with use of the program complex «Nutri-prof» (version 2.4). We conducted anthropometric studies, evaluated component analysis of body composition, studied biochemical parameters of nutritional status. According to the results of the work it is shown that the diets of the surveyed persons are excessive in calories (due to the content of fats, added sugar), in the content of table salt, contain insufficient amounts of a number of vitamins and minerals, diets are deficient in the content of fruits, vegetables, milk and dairy products, fish, excessive in the content of animal fats, confectionery. In the group of patients examined, the dietary regimen and nature were violated, a correlation was established between the actual intake of nutrients and the level of physical development, bioimpedance measurement, biochemical parameters of nutritional status, and the relationship between nutritional status and health was established. The obtained results formed the basis for the development of a program of individual prevention of alimentary-dependent diseases, as well as one in organized labor collectives.

About the Author

D. O. Gorbachev
Samara State Medical University of the Russian Ministry of Health
Russian Federation


References

1. Истомин А.А., Сааркоппель Л.М., Яцына И.В. Гигиенические проблемы коррекции фактора питания у работающих во вредных условиях / Под ред. В.Н. Ракитского. М.: Дашков и К, 2015. 185 с.

2. Кобелькова И.В., Мартинчик А.Н., Кудрявцева К.В. Режим питания в сохранении здоровья работающего населения // Вопросы питания. 2017. Т. 86. № 5. С. 17-21.

3. Козырева П.М. Вестник Российского мониторинга экономического положения и здоровья населения НИУ ВШЭ (RLMS HSE) Выпуск 7 [Электронный ресурс]. Режим доступа: http:// www.hse.ru/rlms/vestnik/Vestnik_RLMS-HSE_2017.pdf (дата обращения: 29.04.2018).

4. Лукманова А.И., Поварго Е.А., Зулькарнаев Т.Р., Казак А.А. Особенности пищевого статуса и качества жизни студентов башкирского государственного медицинского университета // Здоровье населения и среда обитания. 2018. № 7 (304). С. 8-11.

5. Никитюк Д.Б. Антропонутрициология в решении проблем здоровьесбережения и профилактики алиментарно-зависимых заболеваний // Вопросы питания. 2018. Т. 87. № S5. С. 68.

6. Никитюк Д.Б. Питание и физическая активность - основы здорового образа жизни // Московская медицина. 2016. № S1(12). С. 163.

7. Онищенко Г.Г. Профилактика микронутриентной недостаточности в реализации концепции здорового питания // Здоровье населения и среда обитания. 2011. № 3 (216). С. 4-7.

8. Погожева А.В., Сорокина Е.Ю., Батурин А.К. Разработка системы диагностики и алиментарной профилактики неинфекционных заболеваний // Альманах клинической медицины. 2015. № S1. С. 67-74.

9. Попова А.Ю. Анализ риска - стратегическое направление обеспечения безопасности пищевых продуктов // Анализ риска здоровью. 2018. № 4. С. 4-12.

10. Сетко Н.П., Ступина М.Ю., Сетко А.Г., Бейлина Е.Б. Гигиеническая характеристика питания обучающихся в средних профессиональных училищах // Здоровье населения и среда обитания. 2018. № 10 (307). С. 28-31.

11. Спиричев В.Б. Обеспеченность микронутриентами рабочих промышленных предприятий и пути оптимизации лечебно-профилактических рационов // Техника и технология пищевых производств. 2015. № 2 (37). С. 87-92.

12. Сюрин С.А., Горбанев С.А. Ожирение у горняков северных рудников: распространенность, факторы риска, клиническое значение// Здоровье населения и среда обитания. 2018. № 5 (302). С. 54-56.

13. Тутельян В.А. О нормах физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации // Вопросы питания. 2009. Т. 78. № 1. С. 4-16.

14. Chaker L, Falla. A, van der Lee SJ, et al. The global impact of non-communicable diseases on macro-economic productivity: a systematic review. Eur J Epidemiol., 2015, no. 30 (5), pp. 357-95.

15. Fitzgerald S., Kirby A., Murphy A., Geaney F., Perry I.J A cost-analysis of complex workplace nutrition education and environmental dietary modification interventions BMC Public Health, 2017 Jan 9, no. 17 (1), p. 49.

16. Geaney F, Kelly C, Greiner BA, et al. The effectiveness of workplace dietary modification interventions: a systematic review. Prev Med., 2013, no. 57 (5), pp. 438-47.

17. Geaney F, Scotto Di Marrazzo J, Kelly C, et al. The food choice at work study: effectiveness of complex workplace dietary interventions on dietary behaviours and diet-related disease risk - study protocol for a clustered controlled trial. Trials., 2013, no. 14, 370.

18. Maes L, Van Cauwenberghe E, Van Lippevelde W, et al. Effectiveness of workplace interventions in Europe promoting healthy eating: a systematic review. Eur J Public Health, 2012, no. 22 (5), pp. 677-83.

19. Smith SA, Lake AA, Summerbell C, et al. The effectiveness of workplace dietary interventions: protocol for a systematic review and meta-analysis. Syst Rev., 2016, no. 5 (1), p. 20.

20. Thorndike AN. Workplace interventions to reduce obesity and cardiometabolic risk. Curr Cardiovasc Risk Rep., 2011, no. 5 (1), pp. 79-85.


Review

For citations:


Gorbachev D.O. Hygienic assessment of risks to health of the working-age population due to nutrition. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2019;(9):33-39. (In Russ.) https://doi.org/10.35627/2219-5238/2019-318-9-33-39

Views: 313


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)