Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

Provision of health-saving nutrition of preschool children in organized groups of the Sverdlovsk Region

https://doi.org/10.35627/2219-5238/2019-318-9-27-32

Abstract

The paper discusses the organized nutrition of preschool children living in adverse environmental conditions, from the point of view of the actual provision of their physiological need for food and biologically active substances to save health. Various methods were used in the work to assess nutrition, health, as well as the vitamin and mineral supply of the body by a non-invasive method using the VITASTIQ-2 device. According to the results of the study difficulties were identified in providing children with a diverse healthy diet already at the stage of children's nutrition. Also we revealed an imbalance in the food set, which leads to an increased content of sodium and simple carbohydrates, to an insufficient amount of essential amino acids and vitamin B1. The integral index of usefulness of the chemical composition for a daily diet is calculated by the author's method. It is noted that due to the food that is not eaten by children in preschool educational institutions, they have an imbalance in the intake of biologically active substances, which reduces the protective and adaptive reserves of the child to adverse environmental factors. In order to correct diets, group and individual recommendations were proposed, as well as recommendations at the level of education departments and municipal administrations.

About the Authors

N. I. Pryanichnikova
Ekaterinburg Medical Research Center for Prevention and Health Promotion of Industrial Workers of Rospotrebnadzor
Russian Federation


S. E. Dubenko
Ekaterinburg Medical Research Center for Prevention and Health Promotion of Industrial Workers of Rospotrebnadzor
Russian Federation


T. V. Mazhaeva
Ekaterinburg Medical Research Center for Prevention and Health Promotion of Industrial Workers of Rospotrebnadzor
Russian Federation


References

1. Андреева Е.Е. Оценка организации питания в образовательных учреждениях города Москвы ведомственной подчиненности департамента образования города Москвы // Здоровье населения и среда обитания. 2014. № 9 (258). С. 14-17.

2. Бабина Р.Т. Оценка физического развития детей Свердловской области от 0 до 16 лет: Методические рекомендации. Екатеринбург, 2001. 83 с.

3. Баранова А.А., Кучма В.Р. Физическое развитие детей и подростков Российской Федерации: Сб. материалов. М.: ПедиатрЪ, 2013. Вып. VI. 192 с.

4. Гращенков Д.В., Николаева Л.И. Сборник технических нормативов для питания детей в дошкольных организациях: Методические рекомендации и технические документы. Екатеринбург, 2011. Ч. 1. 342 с.

5. Гращенков Д.В., Чугунова О.В. Сборник технических нормативов для питания детей в организациях отдыха и оздоровления: методические рекомендации и технические документы. Екатеринбург: Изд-во УрГЭУ, 2015. 39 с.

6. Григорьева Н.А. Приоритетный национальный проект «Образование» как катализатор системных изменений в экономике общего образования // Вестник ЧГУ. 2010. № 1. С. 1-4.

7. Индекс массы тела ребенка. [Электронный ресурс]. Режим доступа: https://www.kukuzya.ru/ia/indeks-massy-tela-rebyonka (дата обращения 12.04.2019).

8. Истомин А.В., Литвинова О.С. Современные вопросы гигиенической безопасности и качества питания населения // Здоровье населения и среда обитания. 2015. № 3 (264). С. 18-22.

9. Лучанинова В.Н., Цветкова М.М., Мостовая И.Д. О системе формирования здоровья у детей и подростков // Современные проблемы науки и образования. 2016. № 4. С. 61.

10. Методические рекомендации по питанию детей в организованных коллективах. Подходы к составлению рационов питания для детей школьного возраста, проживающих в условиях неблагоприятного воздействия окружающей среды. Екатеринбург: ФБУН ЕМНЦ ПОЗРПП Роспотребнадзора, ФГБОУ ВО УрГЭУ, ФБУЗ ЦГиЭ в Свердловской области. Екатеринбург, 2018. 1152 с.

11. Николаева Л.И., Гращенков Д.В. Свидетельство об официальной регистрации программы для ЭВМ № 2002610284. М., 2002.

12. Питание учащихся ГБОУ СОШ № 19 в СПб: организация инновационной инфраструктуры [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://school19spb.edusite.ru/ vis_p186aa1.html (дата обращения 12.04.2019).

13. Пряничникова Н.И., Маринченко Е.А., Мажаева Т.В. Питание и здоровье детей дошкольного возраста, проживающих в условиях неблагоприятного воздействия факторов окружающей среды // Матер. междун. конф. молодых ученых: «Молодежь в науке - 2018», 14-17 октября, 2019. Минск, 2019. С. 359-365.

14. Пряничникова Н.И., Маринченко Е.А., Мажаева Т.В. Оценка питания и обеспеченности микронутриентами детей дошкольного возраста // Матер. IV Междун. (74 Всероссийской) научно-практической конференции молодых ученых и студентов: «Актуальные вопросы современной медицинской науки и здравоохранения», 10-12 апреля, 2019. Екатеринбург, 2019. Т. 1. С. 764-769.

15. Рахманов Р.С., Нарутдинов Д.А., Умнягина И.А., Истомин А.В., Груздева А.Е. Продукты направленного действия - эффективный путь в профилактике заболеваний населения // Здоровье населения и среда обитания. 2014. № 11 (260). С. 7-11.

16. Региональные особенности состояния санитарно-эпидемиологического благополучия населения в Свердловской области в 2017 году. О состоянии санитарно-эпидемиологического благополучия населения в Свердловской области в 2017 году: Государственный доклад. [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.66.rospotrebnadzor.ru/c/ document_library (дата обращения 12.04.2019).

17. Салдан И.П., Филиппова С.П., Околелова О.В. Гигиеническая оценка пищевого поведения родителей учащихся общеобразовательных учреждений Алтайского края // Здоровье населения и среда обитания. 2014, № 5 (254). С. 38-39.

18. Bender D.V., Pernek V.G., Kackov S., Barac S.K., Benkovic V., Dremel M. Comparison of measurement of selected micronutrients status by Vitastiq® and serum levels in healthy volunteers. Zagreb. 2015. 8 р.

19. Slade-^ilovic I. Remote Diagnostic for Older Patients on Croatian Islands. RIT Croatia: Rotchester Institute of Technology, 2015. 28 р.


Review

For citations:


Pryanichnikova N.I., Dubenko S.E., Mazhaeva T.V. Provision of health-saving nutrition of preschool children in organized groups of the Sverdlovsk Region. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2019;(9):27-32. (In Russ.) https://doi.org/10.35627/2219-5238/2019-318-9-27-32

Views: 318


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)