Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

Features of arranging of laboratory quality control of public catering products

https://doi.org/10.35627/2219-5238/2019-318-9-22-26

Abstract

A description of some modern approaches to the arranging of laboratory quality tests of public catering products is given. The object of the study was food raw materials and food products, as well as products of public catering enterprises, which were subjected to physical and chemical tests.We researched to analyze the existing system of arranging of laboratory quality tests and new approaches and recommendations development for its improvement.

About the Authors

D. V. Grashchenkov
Ural State Economic University of the Ministry of Education and Science of the Russian Federation
Russian Federation


T. V. Mazhaeva
Ekaterinburg Medical Research Center for Prevention and Health Promotion of Industrial Workers of Rospotrebnadzor
Russian Federation


References

1. Арисов А.В., Чугунова О.В. Формирование механизма управления вопросами организации школьного питания // Научная интеграция Москва, 01-29 января 2016 г. С. 637-641.

2. Габдукаева Л.З., Решетник О.А. Разработка технологии рыбных полуфабрикатов для питания детей // Индустрия питания |Food Industry. 2019. Т. 4. № 1. С. 7-13. DOI 10.29141/2500-1922-2019-4-1-1

3. Гращенков Д.В., Чугунова О.В., Крюкова Е.В. Инновационные подходы к формированию рационов питания детей дошкольного возраста // Пищевая промышленность. 2014. № 2. С. 28-31.

4. Гращенков Д.В. Разработка и внедрение автоматизированной системы расчетов для предприятий общественного питания в учебный процесс подготовки специалистов отрасли // Инновационные технологии в сфере питания, сервиса и торговли. 2014. С. 13-16.

5. Литвинова О.С. Безопасность пищевой продукции в российской федерации. ретроспективный анализ, перспективы контроля на основе риск-ориентированного подхода // Здоровье населения и среда обитания. 2016. № 10 (283) С. 32-35.

6. Мажаева Т.В., Дубенко С.Э., Плотко Э.Г. Оценка качества питания на промышленных предприятиях с различными формами обслуживания // Медицина труда и промышленная экология. 2018. № 11, 2018. С. 51-55.

7. Маюрникова Л.А., Новоселов С.В. Модернизация школьного питания на основе бизнес-процесса развития предприятия в региональных условиях // Индустрия питания|Food Industry. 2018. Т. 3. № 2. С. 60-68. DOI: 10.29141/2500-1922-2018-3-2-10.10

8. Пряничникова Н.И., Маринченко Е.А., Мажаева Т.В. Питание и здоровье детей дошкольного возраста, проживающих в условиях неблагоприятного воздействия факторов окружающей среды // Медицинские науки, 2019. С. 359-365.

9. Сборник основных рецептур блюд и кулинарных изделий для включения в рационы питания работающих на предприятиях с вредными и особо вредными условиями труда / Сост.: Гурвич В.Б. и др. Екатеринбург: ФБУН ЕМНЦ ПОЗРПП, 2015. 277 с.

10. Тутельян В.А. Химический состав и калорийность российских продуктов питания: справочник. М.: ДеЛи плюс, 2012.

11. Chugunova O.V., Graschenkov D.V., Zavorohina N. Certain aspects of the structure and organization of children nutrition in Russia. Life Science Journal. 2014;12(12S) pp. 934-937.

12. Ornelas-Soto Nancy et al. Procedures of Food Quality Control: Analysis Methods, Sampling and Sample Pretreatment. Quality control of Herbal Medicines and Related Areas. 2011. pp. 64-90. DOI:10.5772/23206

13. Otieno Kevin. Oil-Fat Test Using Gerber Method: Ultimate Guide. Dairy Technologist. 2019.

14. Phillips, Katherine M. Simplified gravimetric determination of total fat in food composites after chloroform-methanol extraction. JAOCS. 1997, 74(2), 137-142. DOI:10.1007/s11746-997-0158-1


Review

For citations:


Grashchenkov D.V., Mazhaeva T.V. Features of arranging of laboratory quality control of public catering products. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2019;(9):22-26. (In Russ.) https://doi.org/10.35627/2219-5238/2019-318-9-22-26

Views: 308


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)