Preview

Public Health and Life Environment – PH&LE

Advanced search

Nutrition as a risk factor for occurrence of occupational morbidity in metallurgical workers and prevention measures

https://doi.org/10.35627/2219-5238/2019-318-9-18-21

Abstract

We considered nutrition factor (nutrition structure, food safety in conjunction with working conditions and the actual nutrition of metallurgical workers - PJSC «Magnitogorsk Iron and Steel Works») and its place in the structure development of occupational morbidity of metallurgical workers. The irrational nature of workers' nutrition has been established with a predominant intake of saturated fats, sodium chloride, inadequate intake of a number of vitamins (A, D, folic acid) and bioelements (calcium). Hygienic recommendations on the correction of the nutritional structure depending on the identified deviations and its prevention measures are substantiated.

About the Authors

V. M. Efremov
Rospotrebnadzor Office for the Chelyabinsk Region
Russian Federation


Yu. V. Danilova
South Ural State Medical University of the Russian Ministry of Health
Russian Federation


D. V. Turchaninov
Omsk State Medical University of the Russian Ministry of Health
Russian Federation


M. Ya. Zanina
Rostov State Medical University of the Russian Ministry of Health
Russian Federation


References

1. Валеева Э.Т., Бакиров А.Б. Профессиональный риск нарушений здоровья работников отдельных производств химической промышленности // Здоровье населения и среда обитания. 2015. № 7 (268). С. 13-17.

2. Горский АА., Почтарева Е.С., Пилишенко В.А., Куркин Д.П., Глушкова Н.Ю. О состоянии условий труда и профессиональной заболеваемости работников в Российской Федерации // Здоровье населения и среда обитания. 2014. № 2 (211). С. 8-11.

3. Гурвич В.Б., Кузьмин С.В., Ярушин С.В., Диконская О.В., Никонов Б.И., Малых О.Л. и др. Методические подходы к обеспечению санитарно-эпидемиологического благополучия на основе методологии управления риском для здоровья населения // Гигиена и санитария. 2015. № 94 (2). С. 82-89.

4. Далматов В.В., Стасенко В.Л., Турчанинов Д.В. Реализация системного подхода в теории и практике современной эпидемиологии // Информатика и системы управления. 2008. № 2 (16). С. 20-24.

5. Данилова Ю.В., Турчанинов Д.В., Ефремов В.М. Факторы риска возникновения алиментарно-зависимых заболеваний у отдельных групп работников металлургического производства и разработка мер профилактики // Анализ риска здоровью. 2017. № 1. С. 91-97.

6. Доценко В.А., Бондарев Г.И., Мартинчик А.Н. Организация лечебно-профилактического питания. М.: Медицина, 1987. 21 с.

7. Ерёмин Ю.Н., Фёдоров М.В. Контроль качества и безопасности питания населения: Учебное пособие. Екатеринбург: Издательство Уральского государственного экономического университета, 2006. 32 с.

8. Зайцева Н.В., Май И.В., Клейн С.В., Кирьянов Д.А. Методические аспекты и результаты оценки демографических потерь, ассоциированных с вредным воздействием факторов среды обитания и предотвращаемых действиями Роспотребнадзора, в регионах Российской Федерации // Здоровье населения и среда обитания. 2018. № 4 (301). С. 15-20.

9. Корнилков А.С., Привалова Л.И., КузьминамЕ.А., Ярушина С.В., Мажаева Т.В., Кочнева Н.И. и др. Управление многосредовым риском для здоровья населения промышленно развитых городов Свердловской области // Гигиена и санитария. 2015. № 94 (2). С. 123-8.

10. Литвинова О.С. Структура питания населения Российской Федерации. Гигиеническая оценка // Здоровье населения и среда обитания. 2016. № 5 (278). С. 11-14.

11. Пальцев А.И. О питании и здоровье. Новосибирск: Сибирское университетское издательство, 2004. 176 с.

12. Тимашева Г.В., Бакиров А.Б., Валеева Э.Т., Репина Э.Ф. Лабораторные биомаркеры в диагностике состояния здоровья работников, подвергающихся воздействию химических факторов // Здоровье населения и среда обитания. 2016. № 1 (274). С. 14-17.

13. Трихина В.В., Лазаревич Е.Л., Вековцев А.А. Разработка программы и методических рекомендаций для коррекции питания рабочих металлургических предприятий // Техника и технология пищевых производств. 2015. № 1 (36). С. 97-102.

14. Трубецков А.Д. Эффект здорового рабочего в медицине труда // Здоровье населения и среда обитания. 2016. № 9 (282). С. 38-39.

15. Чумаков Н.В., Рахманов Р.С., Трошин В.В., Блинова Т.В., Страхова Л.А., Пискарев Ю.Г., Сапожникова М.А. Значительная физическая нагрузка как критерий риска здоровью работающих в неблагоприятных по критериям тяжести трудового процесса условиях труда // Здоровье населения и среда обитания. 2016. № 3 (276). С. 14-16.


Review

For citations:


Efremov V.M., Danilova Yu.V., Turchaninov D.V., Zanina M.Ya. Nutrition as a risk factor for occurrence of occupational morbidity in metallurgical workers and prevention measures. Public Health and Life Environment – PH&LE. 2019;(9):18-21. (In Russ.) https://doi.org/10.35627/2219-5238/2019-318-9-18-21

Views: 325


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2219-5238 (Print)
ISSN 2619-0788 (Online)